Utställningsradion - F.d. Riksutställningars podd F.d. Riksutställningars officiella poddradio

May 19, 2015  

I detta avsnitt av Utställningsradion samtalar Åsa Hallén, länsmuseichef i Värmland, Jan Sahlén, kommunalråd i Kramfors och Anders Wikström, frilansande kulturmiljöagent, om den italienska kulturekonomen Pier Luigi Sacco och hans teorier om det han kallar för Kultur 3.0. Samtalet är en uppföljning på Saccos föreläsning i Sverige i slutet av april 2015 (föreläsningen finns att se här, på Riksutställningars hemsida).

Sacco menar att kulturen är på väg att bli samhällets nästa systemöverskridande råvara för ekonomiskt värdeskapande och en av de enskilt viktigaste faktorerna för framtidens jobb. Förklaringen ligger i att trender som digitalisering och globalisering ändrar villkoren för vad kultur överhuvudtaget är, menar han. Skiftet löser upp hittills normsättande gränser mellan kulturproduktion och kulturkonsumtion, och flyttar fokuset mot människors deltagandet i kultur. Men vad är det för deltagande Sacco pratar om, egentligen? Är det till exempel någon skillnad på deltagandet i konstnärernas kollektivverkstad och ett makerspace? Och hur skulle en utställning helt producerad enligt idén om Kultur 3.0 se ut, är det ens möjligt? 
Under ledning av programledare Max Valentin testar Åsa, Jan och Anders hur man kan översätta Saccos teorier till en svensk museal kontext och deras respektive verksamheter och perspektiv. 
00:0000:00
Share | Download(Loading)