Utställningsradion - F.d. Riksutställningars podd F.d. Riksutställningars officiella poddradio

December 2, 2016  

Det luktar vår på Helsingfors stadsmuseum. Och på Kiasma luktar det såväl katt som hyacint. Utställningsradion handlar den här gången om konst och utställningar som riktar sig till andra sinnen än synen.

Dofter kan på ett ögonblick förflytta oss till en annan tid och plats. Ändå är doften sällan en huvudingrediens i utställningar utan snarare en extra krydda. Men på Helsingfors stadsmuseum har ställer de ut en doft i taget i ett tomt rum där besökarna kan slå sig ned på saccosäckar och stänga av yttervärden med hörselkåpor. Och ett av Kiasmas mest populära verk är just en luktinstallation: Christian Skeels och Morten Skrivers verk Babylon från 1996 som just nu visas i en samlingsutställning där temat är konst som berör.

Tove Vesterbacka, som arbetar med marknadsföring och kommunikation på Helsingfors stadsmuseum, är en av dem som jobbat med utställningen Lukten. Museet har också stått värd för ett luktdejtingevent.

Utställningsradion har också träffat parfymören Max Perttula som har tagit fram de sex olika dofterna av Helsingfors, bland annat lukten av en berg-och-dal-bana.

På Kiasma guidar Minna Raitmaa, chef för museets publikavdelning, i samlingsutställningen där besökarna uppmanas att uppleva konsten med alla sina sinnen – utom känseln.

I studion sitter programledaren och Lina Wennersten tillsammans med Mathias Strömer, senior curator på Riksutställningar. Dessutom hör du Eva Lundqvist berätta om sitt besök på Osynlig utställning i Frihamnen. 

 

00:0000:00
Share | Download(Loading)